





## Method Workshop Plan, 13th & 14th July

## 13th of July – Trend Analysis

No.	Тор	Content / Notes	Duration	Time
1	Introduction	Getting Acquinted	15 min	8.00 – 8.15
2	Expectations		30 min	8.15 – 8.45
3	Input: Presentation	<ol> <li>Presentation:</li> <li>Introduction to Future Studies and Public &amp; Corporate Foresight</li> <li>Introduction to Environmental Scanning &amp; Trend Analysis – Aims &amp; Experiences</li> <li>Making sense of environmental scanning results with trend analysis: from trends to key factors and / or main challenges – reduction of complexity</li> </ol>	120 min	8.45 – 10.45
Coffe -	Coffe - break			10.45 – 11.00
4	Exercise I		75 min	11.00 – 12.15
Lunch	Lunch			12.15 – 13.15
5	Presentation & Reflection	Presentation of results & discussion of the exercise	45 min	13.15 – 14.00
6	Exercise II		30 min	14.00 – 14.30
7	Input: Trend Analysis in Practice	<ol> <li>Input presentation</li> <li>Introduction: Impact – Analysis</li> </ol>	45 min	14.30 – 15.15
8	Exercise III		60 min	15.15 – 16.15
Coffe – break			15 min	16.15 – 16.30
9	Presentation & Reflection	Presentation of results & discussion of the exercise	60 min	16.30 – 17.30
10	Last Words	Wrap – up	30 min	17.30 – 18.00









## 14th of July - Scenario Technique

No.	Тор	Content / Notes	Duration	Time
1	Introduction	After a night of sleep – Did new questions arise concerning yesterday?	20 min	8.00 – 8.20
2	Input: Presentation	<ol> <li>Presentation:</li> <li>Introduction to the scenario technique: Historical development &amp; famous scenarios</li> <li>A scenario process: From trends to key factors &amp; projections to scenarios</li> <li>Different aims of scenarios: normative vs. exploratory?</li> <li>Detailed briefing on the first step of a exploratory scenario process: key factor analysis &amp; projections</li> </ol>	60 min	8.25 – 9.20
3	Q & A	Q & A	60 min	9.20 – 10.20
Coffe - break			15 min	10.20 – 10.35
4	Exercise I		90 min	10.35 – 12.05
Lunch			55 min	12.05 – 13.00
5	Presentation & Reflection	Presentation of results & discussion of the exercise	60 min	13.00 – 14.00
6	Input: Presentation		45 min	14.00 – 14.45
7	Exercise II		60 min	14.45 – 15.45
Coffe – break			15 min	15.45 – 16.00
9	Q & A	Q & A	45 min	16.00 – 16.45
10	Input: Normative Scenarios & Scenarios Writing	Input presentation + Q & A	60 min	16.45 – 17.45
11	Last Words	Wrap – up	15 min	17.45 – 18.00

